Saturday, January 22, 2011

fairness is everything....

all women in this world surely wanna a very fair skin right??????
that right,but it not easy to get that....
so now, how to get the fake fair skin....
why fake?????????

because we use make up...tu pown nak tanya lagi ke,dah sah sah make up nk biar nmpk kulit flare....tapi x de la susah sangat nak wat....

first thing first,
apparatus...eh silap.....set make up yg akan digunakan....

  1. moisturizer -sy guna olay total effect utk pencegahan awal-
  2. base for make up; foundation -simply siti, simply5cream is best to use for student, affordablelah-
  3. concealer -nak tutup apa yg trbukak kat muka tu-
  4. mineral powder/ loose powder -give a baby skin look like-
  5. pressed powder -for last touch up-
  6. set berus yg sesuai -jgn amik berus baju plak-
amat la mudah sbenar nya...meh sy tunjuk cara caranya ye.....

(semudah 1 2 3 dan seterunya je)

  1. muka anda dibersihkan dgn sbersih bersihnya,pastu ltak la moisturize,
  2. biar moisturizer seminit dua lu,baru la letak foundation.....nak pakai foundation ni sng je, amik sket2 calit kat dahi, hidung dagu dan pepipi anda, sapu rata guna jari pown booolleeeyhhh.....kalo nak litupan penuh bleh la sapu satu lagi lapisan dan lapisan sehingga anda puas.... (jgn lupakan leher anda yg jinnnnjanng tu,sapu gak foundation ye..nnt nmpk le tersekat kaler)
  3. concealer plak untuk tutp parut yg jelas or eyebag....-dinasihat kan utk guna berus concealer or span yg sesuai sangat2,salah letak bercapuk le muka.- jgn pkai tebal ye
  4. kalo nk makeup thn,ltk la selapis lagi foundatin,tp bukan guna jari,guna span dan jgn sapu2 kat muka....nnt lari make base yg dah dibuat,guna teknik tepuk2 kat muka,dap dap dap
  5. berehat dahulu dalam 5 minit....
  6. amik loose powder lagi elok mineral powder,dap dap dap dap dap kan kat muka anda ~guna span yg lmbut dan berbulu mcm kain tu~
  7. ok muka anda dah siap....
  8. cooooppppp,amik pressed powder dan ratakan dileher anda ye,nnt nampak mcm pakai topeng kalo muka je licin ni......
senang je,nmpk je macam byk step tpi kalo dah bese wat,dlm 10 minit kebawah pown dah bleh manage nie....



muka mmg suci dr make up la
~semua pown ada dari parut ke eyebag~





make up lepas balik ke bilik......muka dah nmpk licin dan natural....hahahahaha,terbajet la plak....


tapi maaf la ni bkn gmbr latest....yg latest akan diupload kemudian dlm tutorial seterusnya....

2 comments:

orange.shaker said...

waahhh...jd konsult kecantikan lak...hehehhehhe

iera marican said...

kekekeke....konsultan pown jd la....x yah amik degree kat cni