Tuesday, June 28, 2011

duit...

hello everyone n apa khabar...

benda yang paling disukai oleh semua orang....duit....disebabkan menjadi penganggur bertauliah kat rumah skunk nie,baru sedar dalam purse ada 20 hengget je....WTH???? nak beli apa la dengan wang sedikit sekangkang kera itu....dalam akaun pown tak ada wang yang sepatutnya....aku miskin hakikatnya....bila dengar ada orang yang dapat duit bulan sampai 500 ++ aku terpegun....duit bulan yang mama aku bagi cuma lah 50 hengget seorang...aku faham,famili aku besar,gaji abah aku cumalah gaji pekerja biasa...takkanlah aku nak minta bukan bukan....

jiwa anak muda memang meronta ronta nak sume benda.....iaitu aku....nak beli tu nak beli nie....nak yang berjenama la apa apa la...tapi disebabkan aku cuba menjadi seorang anak yang baek....aku tak merungut pown walau aku nak sangat sesuatu tu...sebab aku pikirkan orang lain jugak...kalo aku dapat adek adek aku kompem nak jugak...jadi biarlah aku tak dapat apa yang aku nak...tak mati pown...

aku jujurnya dah hilang feel tengok orang lain guna benda hebat hebat aku punyer bese bese je.....bagi aku tak perlulah nak lawan hebat ngan orang laen,kompem tak terkejar......jadi sederhana tu lebih baek

walau kadang kadang rasa tak puas hati sebab income tak mencukupi dalam masa yang sama nak shopping kesana sini (aku manusia biasa yang ada 9 nafsu)...aku akan moody untuk satu jangka masa yang sekejap dan aku akan berfikir balik tentang permintaan aku tu...

masa aku ada duit kat tangan sebab PTPTN kasi...aku terpaksa buat senarai belanja awal awal lagi sebab takut over masa kuar shopping ngan gi makan.....jadi aku selalu la kuar window shopping je akhirnya....

masa tak de duit nie, feel nak shopping high macam biasa,aku cuba la kawal nafsu dengan bukak online shop banyak banyak dan tengok apa benda yang aku nak....aku tengok la benda tu lama lama sampai aku rasa puas...so tak beli pown hati rasa gak puas sebab dah boleh telek benda tersebut sepuas hati,,,

kadang kadang bersimpati ngan diri sendiri sebab masih muda tapi terpaksa berfikir bagai orang tua.....tapi hidup nie indahnye sekejap,mendung memanjang hujan kadang kadang ribut sekali sekala...sebab tu hidup tak selalunya indah menjadi ungkapan semua orang....

old town white coffee......craving
aku nak duit.....
so,hidup nie kejam kalo kita tengok dari sesetengah sudut...entry panjang yang membebel bebel

Sunday, June 26, 2011

cerita industan

hello everyone and apa khabar.....

semalam hari sabtu...aku melepak kat umah macam hari hari kebanyakan.....bukak tv3 and cite best la......SRK tuuu.....aku ngan abang aku eksaited kejap...cite dil to pagal hai yang main....tukar channel tengok tv2 maen cite apa plak...devdas...SRK lagi....hohohoho...

korang kompem penah tengok cite nie
sapa yang membesar zaman 90-an,tak payah la nak cakap tak kenal cite industan....tak perlu cakap siapakah SRK dan yang seangkatan dengan-nya....kompem kompem penah tengoknye.....aku dulu pown obses teramat dengan cite industan satu masa dulu....macam sekarang yang tengah duk gile korea, dulu industan...teramat la suka.....lagu tarian sume ingat....bila kenang balik macam lucu je,tapi tu la hakikat...

aku memang akui minat industan,pastu cite cine,jepun,korea,omputih....konklusi------> hidup aku hanyalah duk download ngan nengok cite je....mana tak berkembang segala benda yang ada....nak bersenam tapi duk nantila....last last masa berlalu dengan badan yang berkembang....agak agak ada tak cara nak ilang kan ketagihan tengok cite nie.....bahaye dari dadah aku rase...

Thursday, June 23, 2011

berubah kah?????

hello everyone n apa khabar.....

so,agak ketandusan tatabahasa nak menulis hari nie....mungkin kerana semalam terlampau gelojoh join contest banyak banyak...

hakikat satu: cuti sem nie berjaya buat aku bosan giler....dengan status tidak bekerjaya nie,aku amat la bosan giler....kehidupan di rumah adalah rutin

hakikat dua: kehidupan aku dirumah selama sebulan nie hanyalah depan lappy, tolong mama kat dapur dan rumah....aku tak keluar sebab semua sahabat jauh....dan berat makin naik sebab asyik masak n makan je kejenye

hakikat tiga:banyak perancangan untuk diri sendiri,namun malas berjaya kuasai segalanya......tak motivate langsung nak buat apa apa....nak diet-----> esoklah,nak bersenam---->penat,makan--->jom.....mana tak naik berat badan nie...

jadi tiga hakikat yang agak kejam tentang aku kat rumah...masa sahabat seperjuangan sibuk mencari rezeki (ayat bersamamu disini) aku hanya boleh memandang dari jauh....

aishhhh,apa nak buat nie,kalo kecik bleh la dimaafkan...nie dah terlebih lebih besar nie,macam mane nak buat nie....ada tak agaknya cara nak jadi manusia lebih berkualiti...terlampau teruk feeling kat umah ni....sampai hilang feeling....

aku masa kecik....boleh membuang masa sebab budak
harapan biasa pada setiap malam (dah sebulan buat harapan tetiap malam) esok nak berubah....nak start jadi orang berguna.....harapnya berjaya...

aku teringin nak hack blog!!!!!!!!!!!!!!!!!


Hello everyone n apa khabar????
tajuk entry agak hebat.....blog yang aku amat la ingin nak hack adalah blog si cantik manis Fatin Liyana...sebab amatla senang,blog dia menarik,follower n commenter tak penah putus walau dia post entry pkul 1.00 pagi......idola idola idola......agak agak boleh ke jadi sehebat beliau???? kalo diizinkan menge-HACK blog beliau ingin meninggalkan pesanan bahawasenye ini bukan saya tapi orang laennnnn.....

Wednesday, June 22, 2011

Jom Sertai Bloglist Luqaz!!!

Hello everyone and apa khabar???? rajin-nyer aku meng-uploadkan entry sekali lagi...kali nie bloglist lain plak...selepas Cik Bunny n Umar Faruq....here we have Luqaz in da houze yang aku join.....banyak nye aku join.....

aku suka banner nie 
disebabkan diberi pilihan nak masuk list blogger boy or blogger girl......aku terasa nak masuk blogger boy nyer list...tapi tak sesuai sebab aku nyer blog adalah seorang perempuan (adakah blog ada jantina disini)....ingin sekali masuk dalam list "the third gender".......nampak ganas sket....agak agak incek Luqaz nak kesah ke permintaan nie????

ohoiiiiiiii......................

Contest lagi???? Pengenalan According to BUCK

According To Buck

Hello everyone and apa khabar?

jadi kali nie tengah melihat lihat dashboard,sesuatu terlintas di biji mata.....owhhhhh...ada contest upanya....so,dengan gelojohnya mengambil keputusan nak join....dului masa kat u,adalah contest segala bagai pown tak amik pusing sebab tak sempat nak tatap blog nie lama lama...tapi duk kat umah masa cuti nie nampaknya nie je la kejenye.....tapi bila baca syarat kena describe blog beliau sebagaimana rupa dengan 3 words....hmmmmmm?????? berfikir sebab tersalah taip ada yang kecik ati
so,you blog like this to me---------->

hitam & putih
ringkas & padat
kehidupan & kebenaran
    aku tak berapa pasti '&' yang aku guna tu di benarkan or tak...tapi lantaklah....syarat lainnyer adalah perlu beritahu sebab kenapa join......soklan mudah,nak tingkatkan traffic n maybe follower kat blog....jawapan plastik plak "nak tambah kenalan dan kenal rakan baru" bajet betoi.......

    jadi.nie la pasal nyer contest kali ini.....harapnyer,terjadi sesuatu.....walau pown macam magik jer.....hohohohohoho

    Tuesday, June 21, 2011

    perfection perlu usaha dan masa

    hello everyone and apa khabar

    bila merujuk pada sempurna, first thing yang pop-up kat kepala adalah kulit yang flawless abes adalah keutamaan...tak kisah la kulit gelap,cerah,kelabu atau apa pown kaler tak penting asalkan kulit bebas cela....terutama musuh utama perempuan masa kini,jerawat dan seangkatan...satu jerawat pown dah jadi masalah besar nie kan pula satu muka...memang masalah yang teruk

    ikut pengalaman sendiri sebenarnya, aku start dapat serius skin issues dalam umur 17...kronologi kulit aku macam nie:

    masa umur 17------> masalah start tapi tak teruk sangat,kulit totally gelap giler sebab plkn....kawan aq kat matrik bleh tahu betapa teruknya kulit aku masa tu

    masa umur 18-----> kulit start cerah tapi nie la permulaan masalah non-stop aku....jerawat start tumbuh giler giler....self esteem makin rendah....even nak gi makan pown aku akan pastikan pakai foundation n concealer
    -------> kulit makin teruk....guna la produk anti jerawat apa pown....muka makin teruk...selalunya jerawat akan stop kejap pastu menjadi lebih teruk

    masa umur 19------> kulit aku jenis berminyak bagai nak rak....jerawat giler banyak tambah ngan menggelupas dan merah-merah....lepas try satu produk nie (dirahsiakan sebab tak nak disaman) kulit muka jadi amat nipis,jerawat still ada,tapi kulit pedih sangat,kena matahari skit ters pedih dan merah....lepas tu kulit bertukar jadi kulit sensitif....masa nie sedey sangat sangat sebab tak leh guna pencuci muka pown....kalau guna gak kulit terasa disiat-siat...masa nie rasa nak bakar je muka....pastu terbuka hati nak try produk SIMPLE jumpa kat Watson....syukur sangat lepas guna produk nie dalam 2 minggu kulit dah tak oversensitif....

    klik picca untuk lebih lanjut
    masa umor 20 (tahun ini)------> dalam masa nie,kulit memang dah jadi normal balik,pastu start la try segala jenis benda...dari yang muarah,10 hengget satu sampailah yang mahal giler, 200 hengget sebotol....sume tak jalan...kulit jerawat n parut hitam penuh...malu memang malu...walau aku masuk ladang kat UPM,aku tetap pakai make-up....tak yakin nak tunjuk kulit aku.....g study group malam kompem make-up penuh....

    ------> sebab dah hampir putus asa dengan nak sembuhkan kulit,nekad la nak tr satu produk last kononnyer....aku try guna IRENA.....kompem korang tak pernak dengar sebab memang tak popular ngan susah giler nak dapat....yeah,produk nie menjadi ngan muka nie,jerawat reduce n parut pown mengurang....memang menjadi tapi lambat giler giler...dalam 2 bulan baru nampak kesan ketara.....

    balik rumah cuti sem------> kulit start wat hal balik,jerawat dan menggelupas......rasa nak gila kejap....ntah la terbaca kat mane tips guna minyak gamat.....siyes tak yakin langsung nak letak kat muka sebab minyak...tapi sebab kecewa ngan kulit aku letak jugak nipis nipis je kaat tempat bermasalah malam tu.....
    produk inilah yang berkesan tu - copy dari  blog ini -


    esoknye-------> woaaahhhh.....kulit aku tak berminyak pown,jerawat kecut n kulit tak merah merah dah....aku start amalkan minyak gamat...memang macam tak logik giler...tapi nak wat macam mane,berkesan....pastu mak aku cadangkan minum air gamat....so,pegi la beli kat kedai,sebotol 12 hengget je....rase macam mane???? masin payau tak sedap....nak cantik nyer pasal aku telan la gak...tetiap malam before tido aku sapu air gamat kat muka biar setengah jam basuh,letak minyak gamat kat tempat bermasalah n tido.....setakat nie,jerawat ada la sket2 tapi tak severe giler,parut hitam yang penuh kat muka dah hampir hilang,kulit jadi normal tak berminyak.....
    banayak guna benda kecik nie


    sekarang nie,pencuci muka kekal dengan SIMPLE,tak nak tukar yang lain sebab tiap kali tukar kompem breakout balik....krim malam memang stop terus,pakai minyak gamat je...SKII pown tak pakai dah walau berhabis duit membelinya...cukupla sebotol tapi tak de effect kat muka nie...kalo duk kat umah je tak g mane mane memang tak pakai apa apa even baby powder pown tak sebab takut pore tersumbat....kulit memang licin sekarang nie...dalam seminggu dah nampak kesan tu....aim nak hilangkan semua parut rase nye bleh tercapai,jerawat dah tak naik,even white n black head pown kurang....

    so,kalau ada yang ada masalah kulit lebih kurang nie,sila la try pakai gamat....mane tau menjadi....kalo nak try jeli gamat sapu kat muka pown ok gak...kena la usaha non stop sampai jumpa penyelesaian....

    mulut terkepit....
    usaha nak dapat hampir fair skin nie lebih dari 2 tahun...merana segala jenis baru jumpa ubat...aduhai.....

    Monday, June 20, 2011

    20 things have to do in month

    well,hari nie birthday aku......hohohoho....happy birthday happy birthday kepada aku....
    aiiissshhhhh,feel tak berapa nak seronok sebab officially-nyer aku dah 20 tahun.....angka zero yang muncul setiap sepuluh tahun dalam umor aku.....rase dah tua......mak ngan abah pown dah start cakap pasal bila nak kahwin....i'm just 20 and lot thing i want to do...takkan la nak kawen awal awal....walau aku ada impian nak kawen mase umor 21 macam mak aku tapi rasenye tak mungkin dan impossible la...jadi sempena hari jadi aku yang ke-20 nie...nak merai-kan kedewasaan aku buat list yang akan aku rujuk dalam masa sebulan lagi....list nie adalah benda yang aku nak buat dalam mase sebulan nie sebagai langkah berjaga-jaga permulaan sebagai seorang dewasa...

    chekidaut my listing....

    1. bangun awal....lebih elok lepas subuh dah tak tido
    2. jangan tido lebih dari pukul 1.00 a.m...tak baik untuk tubuh
    3. diet diet diet-turunkan at least 5 kg bulan nie-
    4. skipping 30 minute a day!!!!! 0..0
    5. kurangkan mengadap lappy
    6. perkembangan muka saya
    7. improve make-up
    8. lesen lesen lesen
    9. try lebih banyak recipe baru
    10. update blog frequently n lebih honest dalam menulis -write what i thought k-

    Mega Bloglist Umar Faruq


    anothe bloglist thing for this week.......lepas cik bunny, umar faruq plak.....hohoho

    Saturday, June 18, 2011

    cik Bunny!!!!!!!! Jom Join Bloglist Cik Bunny.....



    well,saje je nak ulang ulang name Cik Bunny sebab bunyi dia kiut je mase sebut....cube la ramai ramai sebut Cik Bunny 15 kali sorang......comel kan kalo sebut lelaju....owh....hakikat utama buat entry berkenaan Cik Bunny nie sebab ada satu contest seperti tajuk diatas....

    walau pown tak faham sangat macam mane nak join....disebabkan dah di invite...rasenye apa salah nye kalo join....hohohohohoho.....excited tak pepasal.....jakun sebab tak pernah masuk contest la ni....

    dalam sume syarat...ada satu syarat yang aku tak berapa faham....."Tag 3 blogger dan pastikan diorang tahu"...  well, as a newbie kat blog nie....aku tak berapa pandai ataupun tahu nak buat benda benda macam nie...apa apa pown aku akan pikir gak nak solve prob nie....maybe senang je kowt  ~..~



    ahli yang akan di-seru

    Friday, June 17, 2011

    budak kecik amat berbeza

    kita yang dah tua nie, slalunya takut dalam nak buat sume benda...
    masa aku duk mengadap lappy, terperasan ada video....and bila bukak,rupanya video tu adek aku yang bongsu record....dia record diri die la sebab guna webcam je....tapi amatla menarik....aku macam boleh tengok cara pemikiran dia.....siyes....lain dari kita....

    video
    yeah....tu adek aku yang baru darjah 3...look cara dia berfikir....kalo la aku yang kat depan kamera tu,tak denye nak wat macam die nie....

    Thursday, June 16, 2011

    bila sume dah tak de keje

    entry yang cukup jelas meninjukkan apa yang akan disampaikan.....

    semenjak dua menjak dan ti menjak ini (pencemaran bahasa ye disini)....page yohoho kesepian...kepada yang nak tau pasal yohoho bleh la tgk entry dulu...tak pasti tarikh nye biler....tapi hari nie di kejutkan dengan berita yang dibawa oleh mursyid....sekeping gambar yang agak bermasalah....


    kontroversi tercetus

    maka banyak lah komen, penyataan balas dan sebagainye untuk membetulkan keadaan yang dah menjadi nasi air nie........tapi aku tak bersalah....dan tiada siapa pown yang bersalah dalam hal nie....ini tidak disengajakan....

    kalo tak salah aku,gambar nie amik lepas final AGR 30??,,,sebab tak ingat...kalut je tengok gambar nie....masa sem satu sebenarnye....aku pown memalu la kononye dalam kelas mase nie....sekarang perangai aku macam hantu....

    ahhh....untuk bersihkan otak...gambar dibawah nie lebih sopan

    sopan bukan????
    hahahahaha....tu dia gambar dalam lab lagi....sume pakai lab coat....kemain la nampak sopan.....try teka...manakah aku?????

    pic donut dengan topping fries....
    pic last nie aku pown tak faham sebab aku letak...tapi nampak menarik.....korunk try la buat...edible je benda nie...sedap la jugak....idea dari incek Fikri Yassin....dia memang suka makan pepelik...

    ohooooiiiiii.......sampai sini ye

    Wednesday, June 15, 2011

    masih bertenang

    well....lepas aku dah pindah kat rumah baru nie (saje je nak brag aku pindah rumah), aku makin malas....tu yang amat yakin dan aku amat tahu yang aku menjadi semakin malas....disebabkan aku rasa perkataan malas tu agak kurang sopan,maka aku menukarkan situasi aku kepada tenang....yeahhhhh....aku amat bertenang.....tapi ketenangan aku dipecahkan ketika aku membuka fesbuk.....ntah sape aku tak ingat post kat wall yohoho bahawasenye result sem 2 dah kuar.....WHAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! aku tak suka nak terima kenyataan tu...dah la exam ari tu aku tak leyh jawab sangat dan aku tak stadi.....jujurnya aku duk online and tengok citer non-stop......punyer la takut takut aku buka upm nyer site...........

    whew........~..~.....result x la jatuh ditimpa tangga.....jatuh mase pakai heel je la......syukur sangat sangat...result okay giler.....sumer subje kowt pling rndah pown B+.....but.....disebabkan aku punyer kimia macam apa jer result nyer....senang citer cukup cukup je daripada kena repeat...anda faham maksud saya bukan????? itulah yang menari narik kebawah pointer aku.......tapi kurang la sket dari sem lepas....tapi masih melepasi target aku....target aku kat universiti nie paling koman pown kena dapa 3.2.....dapat lebeyh tu bersyukur la sangat sangat....

    terberjanji dengan ida untuk mendapat 4 flat sem depan....agak agak dapat tak??????

    owh...sakit belakah sebab kerusi kat komputer tak best....kerusi lame dah buang sebab rosak....tak leh la nak online lelama kalo macam nie....

    kalo ada yang ngurut macam nie...sodap jugak

    Wednesday, June 8, 2011

    pindah rumah lagi

    dari kecik sampai la umur dah nak masuk 20 taun.....famili aku tak pernah stop pindah randah....duk menolak menarik kotak nie,otak aku mengira dengan pantasnya (bajet terer math je)....termasuk kali nie dah 14 kali famili aku pindah...14 14 1414....nampak tak aku tekan kan no 14 tu dengan banyak nyer.....hakikatnyer aku ngan adik beradik aku jadi tak selesa atau rasa pelik kalo duk kat satu satu tempat tu lebih dari tiga tahun...sebab paling lama pown tiga tahun....pastu kompem abah aku dapat surat tukar ke negeri laen...hohohohoho....seronok dan best dapat tukar....

    no 14......


    sekarang aku duk kat kuantan,pahang....tapi pindah dekat je.....sebab before nie duk kat kuartes RISDA....yeah,abah kerja kat RISDA....dah terbagi tahu plak....sebab dua orang adik aku...elly n eman amik spm n upsr tahun nie....rasenye tak brape proper la kalo tukar tengah tengah tahun nie....jadi mama n abah amik keputusan untuk stay dulu kat kuantan....abah kena la pindah kl sebab kerja kat sana.....sempat la abah cari rumah yang best best sket....nasib baiklah kuantan kl nie dekat...tak la terasa sangat pindah pun....setakat 2 jam drive lelaju....maybe akhir tahun nie atau awal tahun depan one famili pindah kl....happy???? opkos la aku happy....bleh la aku balik tetiap minggu....nasib baik aku stadi kat UPM je...jimat la duit makan....tapi ada gak feeling tak berapa nak happy....skunk nie abang aku kerja kat kl....kalo famili pown pindah kl tak leh la aku nak menerewang tak tentu hala....setahun baru duk kat UPM tuw....dah kemana mana dah aku nie....tapi tak semua tempat aku bagi tau kat mama....nanti bising n tak bagi.....ayat clichenye 'anak dara kena la duk kat umah,nak kuar pown kena la pilih pilih tempat..' tapi aku tak setuju ngan benda alah tu....maka jadi la aku yang menerewang...tapi keluar keluar aku pown tak de la aku pegi tempat tak senonoh,buat bebenda pelik ke....takde takde....aku budak baek....kuar untuk eppy eppy and tak nak susah kan orang.....setakat keluar jalan jalan...

    sebab entry nie nak cakap pasal pindah rumah...meh aku cakap sket trivia aku pindah kali nie....rumah baru nie lagi luas dari dulu....mama aku cakap tak nak hias hias dah sebab nak duk dalam 6 bulan je....kotak barang kaca paling banyak masa kitowang pack....kasut kami semua merangkumi 248 pasang termasuk la selipar crocs tiruan....bunga orkid yang mama sayang patah ~..~ masa sesi mengalih pasu ke lori (maybe mama marah tapi tak cakap)....rekaan rumah nie pelik sket sampai susah nak susun barang kat ruang tamu.....master bedroom kaler HITAM.....dapur amat la luasnye,,wieeeee.........bilik aku ngan adik aku luas sampai bleh letak 2 katil saiz queen.......barang masih dalam kotak semuanya dan takkan dibuka kecuali yang berkenaan.....kawasan taman nie major chinese and rumah kami satu satunya malay kat lorong aku.....

    tu la serba sket pasal rumah baru nie....apa yang bestnyer....kat sini aku ada almari sendiri....disebabkan dari form 4 aku asyik tak de kat umah...almari aku selalunya share ngan adek je and guna beg je untuk simpan baju....tapi skunk aku ada almari aku....eppy ~__~

    Friday, June 3, 2011

    pisang dan susu

    lapar....tapi dah tengah malam......tak elok makan lewat malam.....jadi tak makan.....tapi amatla lapar.....
    amik jalan agak mudah....minum la susu before tido....
    step mudah seorang aku.....(yang tengah lapar)


    1. jalan dengan pantas ke dapur anda
    2. kenal pasti kedudukan 'mug' kegemaran anda dan juga susu
    3. masukkan susu sebanyak mungkin????
    4. picitkan sket madu supaya berbau sedap...
    5. air panas....kacau2....
    6. airsejuk....kacau2.....
    7. grab sebiji pisang yang ter-hanging kat dinding dapur...(mungkin kat atas meja or tempat laen yg sesuai di rumah anda)
    8. sambil meng-online sambil minum susu
    9. mulut buzy menguyah pisang juga
    heaven seyh......tak tipu walau sikit.....kejadian berjaya mengisi perut,menyenangkan hati dan menyelesakan minda

    walau tak de kaitan tetap nak boh picca nie...
    tengah buzy download drama n anime nie skunk
    walau komik dah abes bace bertaun lepas...tak kira download gak....

    Wednesday, June 1, 2011

    skip a beat

    for a moment.....need to skip anything in this world....thing always same but regularly change.....need time for myself....maybe became old now....atur jadual hidup balik......jadual amat la penting untuk ensurekan semua beda bleh diselesaikan....even duk kat umah jer.....kalo x de jadual maka akan jadi la kes bangun lewat,kenaikkan berat badan, dimarahi mama sebab tak tolong kat umah.....

    muka bahgie saye kat rumah... :')


    p/s: tapi kena disiplin untuk follow jadual....jangan la buat jadual over2