Tuesday, March 1, 2011

ekonomi dunia

oleh kerana telah lama tidak menge-POST apa-apa...tiba tiba terasa mahu menulis sesuatu...
post hari ini berbunyi EKONOMI DUNIA....ye ekonomi ye anak-anak....walau tidak ada kena mengena dengan subjek ekonomi tetapi ia tetap penting.....

disebabkan ekonomi dunia tak berapa nak stabil dua tiga hari ni,banyak barang berubah harga dan selalunya naik.....itu yang pengguna tak suka.....pengguna nak beli banyak jenis barang dalam kuantiti yang sikit,nak itu nak ini amik tu amik ni...pendek kata serba sikit tapi semua ada....tapi penjual nak jual banyak barang tapi sejenis je.....nak untung la katakan....nilah complex yang terjadi antara penjual dan pembeli.unutk mengatasi masalah ini kita kena cari titik keseimbangan yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.....dah dah dah...sebelum terlalut ke daerah luar kawasan ada baiknya aku sedar diri....huhuhuhu,terfeeling dalam lecture plak...ye la masa lecture tido,skunk duk berblogging sibok sibok nak berlecture....

paper hal pown,nak cakap la jugak disebabkan barang mahal dan duit sentiasa sikit,nilai duit makin tidak bernilai....anda faham apap yang saya nak katakan disini???? bagussss,pandai nye anda semua......baiklah ini ada tip berjimat dari orang yang boros untuk anda.......


  1. fikirkan keutamaan yang anda mahu. contoh mudah disini,anda nak kenyang atau nak baju baru..BAJU BARU!!!!!! kalau itu jawapan anda (ini pilihan hati tuan rumah ) anda reducekan wang untuk makan dan save untuk baju...senang kan kan kan kan??????
  2. bajet la seboleh boleh nya....disebabkan tuan rumah tak kaya,bajet amat penting....buat bajet anda boleh belanja berapa banyak dalam sebulan...kalo rasa rasa terlanggar bajet anda patut berpuasa (bukan puasa tak makan, tapi puasa dari keluar duit yg banyak untuk mencapai bajet semula)
  3. cari orang untuk belanja anda.hahahahahhahahahahah....ini tip jahat dari tuan rumah....suruh la member belanja anda....buat la muka anak kucing se-CHOMEL habis untuk mendapat makanan ehhh silap, untuk kawan anda belanja....tapi minta la dengan cara yang betul dan baik baik...bukan nye macam ALONG minta hutang...
  4. keperluan dan kehendak.....ini yang ramai terkeliru,asyik beli je semua benda padahal tu semua adalah kehendak....keperluan benda yang diperlukan dan perlu....kehendak kemahuan kita a.k.a nafsu setan le...
jadi setakat itu sahaja tips berjimat cermat dari si boros...memang tak berapa relevan tapi apa yang penting KERJASAMA....penting untuk kita tahu kawal perbelanjaan sebenarnya.....jangan la malu nak beli buku tentang cara-cara mengurus wang atau minta tunjuk ajar dari pakar....semua tu untuk kebaikkan kita...itu la apa yang tuan rumah buat untuk menjaga wang didalam bank.....kekekekekeke......
terpengaruh shopping online la plak skunk  nie


p/s; sila kasihankan pingu disebelah ni....

2 comments:

Nazliah said...

huhu.. tips yang berguna ni eira....

fablosasa said...

baguslah kakak save duit pas tu belanja eying k
rindu kakak..baliklah kita g ecm
=)