Thursday, January 31, 2013

review: loreal true match foundation

assalamualaikum semua....

sebulan...sebulan masa yang iera amik untuk test foundation ni nak ensure tak terjadi ketidaksesuaian...

jadi produk kali ini adalah jeng jeng jeng....loreal true match foundation super blend-able makeup.....panjang benar name produk sampai terbelit lidah nak nyebutnye...apa2 pown, sebab dah eksaited terlebih nak cite pasal produk ni adalah disebabkan lama sangat dah duk pakai...ada pro n contra dia macam bese la....

iera pakai ni dalam pelbagai keadaan...paling lama test start makeup pukul 7 lebih pagi ye sampai la pukul 8 malam...tak touch up langsung bahgian bedak or foundation just tambah blusher je dalam pukul 4 or 5 gi tu...

first, iera pkai kaler N4...rasenye sume orang tahu yang true match dia bahgi sistem kaler ikut skin tone ada tiga nuetral(N), pink(R), yellow(W)....iera lagi prefer yellow base tapi takde yang gelap sket...yang ada W3, cerah sangt nanti nmpak sangat makeup.  -.-"

spf 17, rendah je....better pakai la sunblock...texture amat cair..pekat sket dari air je...sebab tu la dia super blendable....memang senang blend la kalo dah cair macam air....mula macam risau gak pasal coverage dia bagi nanti sebab texture cair, dalam hati dah menjerit pasti coverage low ni...rupanye tak ok...tidak sama sekali...coverage adalah medium...boleh build sampai semi-full....untuk dapat full coverage susah sket sebab nanti akan nampak bercapuk...

lasting power dalam kategori baek sebenarnye...kenapa baek bukan cemerlang????? sebabnya, masa first pakai akan dapat matte finish yang amat cantik...muka tak nampak flat sangat, still ada sket glow n dewy...iera nyer skin jenis berminyak, dalam 4 jam muka dah jadi shining...bersinar ngan minyak ok...iera tekap ngan tisu je...selagi kita tak sapu (usap muka dengan jari/tisu or segalanya) foudation akan still kat muka....once kita usap/sapu pipi kita akan dapat  nampak foundation tu beralih..kena plak masa muka berminyak kan....tapi, yang pelik nya water resistance la plak truematch ni....sebab iera penah pakai masa hujan and langsung tak de effect apa2...even berpeluh, dia tak cair...jus, kalo tekap tisu kat muka memang kompem transferable abes la....

foundation ni tak buat muka iera irritate...selama pakai ni, tak de la plak ternaik jerawat ke apa ke...even kulit ni jenis acne-prone sebenarnya...

pasal bau...bau dia mcm plastik sket...sket je tapi bau dia...tak kuat langsung pown....botol cantik + pum yang bleh kawal banyak mane nak biar benda alah ni kuar...cuma, penutup plastik jernih kat truematch ni yang jenis senang pecah....botol ni susah nak bawak g mane2 sebab besar la jgak...berat tu memang sebab kaca kan botol dia...



konklusinya:

pros:
  • ada banyak pilihan warna untuk semua tone (if color x jumpa better g kiosk loreal terus)
  • harga berpatutan n dapat 30 ml...iera beli ngan harga rm42 rasenye
  • tak de bau yang menyengat or kuat sanagt...bau dia light sangat n hilang masa kita blend produk kat kulit
  • finish yang dia bagi semi-matte...tak de la bersinar bagai tapi tak la nampak kering berdebu muka...just like skin
  • coverage  wise, medium...
  • bleh layer dalam 3 kali n still nampak natural
  • senang nak apply, guna jari pown ok
  • kalis air yang sangat
  • cantik dalam gambar...siyes kulit macam flawless gile 

cons:
  • transfer kat tangan tudung kain tisu kalo lap muka
  • kawalan minyak bese2 je...kulit berminyak tak yah la sbb dalam 4 jam pakai kulit dah shining
  • tak long lasting all day long tanpa touchup
  • end day kulit akan bersinar like a grease ball
  • kulit berminyak tak disarankan sbb x kwl minyak sanagt
  • kulit kering kena moisturize muka betul betul sebab truematch ni jenis masuk dalm kulit
  • kalo amik gambar ada flash kompem muka terlebih putih...mcm 15 ton lagi cerah n nampak bertopeng je
pic feel lawa kena letak besau gedabak...ni masa nak kuar, tapi x ingat amik pic selepas, kena le wat experiment lagi

fresh face, without flash

after 8 hours, with flash...tak touch up sket pown ni sepanjang hari

foundation cair, so senang le nk blend

this wat i mean bertopeng kalo amik flash pic...nampakkan tangan n jari kaler lain

x de flash ok je...real life pown ok je...just dlm flash jadi cacat sket

botol beliau

backside view
rating: 3/5

No comments: