Tuesday, January 14, 2014

Best-Not so Moisturizer review 2013

Salam semua,

Hari ni iera nak cite pasal moisturizer...sebagaimana nama dia, moisturizer = moist, untuk lembabkan muka...even kulit berminyak pon kita kena pakai pelembab muka ok. jangan ingat nak lembabkan kulit ngan minyak muka tu T.T.

Tahun lepas (2013 yg lebih seminggu ditinggalkan) iera ada try pelbagai moisturizer, dari yang murah sampai yang mahal. konklusi ikut kulit tapi bleh la nak bagi review sket2 supaya korang ada guide nak beli supaya sesuai ngan kulit.

awal tahun 2013, iera stick with organic aid which is my long life crush.






Organic aid is really really good and great moisturizer, plus it can diminish scars. Tapi, even elok pon, ada gak bad point dia terutamanya texture dia yang terlebih pekat n take time nak serap dalam kulit. Krim dia pekat sangat sangat. Kalau pakai dicadangkan tap tap tap kat kulit daripada sapu terus sebab dia pekat sangat. Time kita nak laju laju pagi pagi nak g kelas memang kurang praktikal sebab nak tunggu semua krim serap dalam kulit dalam seminit gak la. 

Good point untuk Organic Aid adalah lembabkan muka 24/7 hoookkkeeehhh... Tak de la Iera pakai 24/7 tanpa basuh muka, tapi iera dapat rasa different dia..Kelas iera semua dalam bilik ber-aircond over kuat yang bleh rosakkan kulit, tapi ngn Organic aid kulit tak rasa macam kering pon lepas kelas 6 jam straight. 6 jam dalam aircond and kulit lembab memang terbaik. Bleh bantu hilang parut ni the best part sebab dia nye kandungan vitamin e tinggi. Parut kat muka tetiba cepat hilang macam magik. Selain itu, cewah ayat nak BM SPM aje kan, makeup cantik kat muka sebab kulit jadi smooth n sekata je masa pakai makeup. Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit berminyak gile. Iera guna masa kulit iera over berminyak n dapat kawal minyak gak...plus point betol.

Remarks : 4.5/5 bintang

Nano white moisturizer, ok ni pon Iera try gak. Time beli terpengaruh ngan muka Diana Danielle yang nampak macam lawa sangat2. Tapi bila beli and guna perasaan lawa macam mix blood x datang pon. sedih betol . 



Texture adalah gel. Melembabkan secara total muka time pakai. Tapi kalau nak pakai before make-up memang kena tunggu masuk dalam kulit betul2 or foundation jd melekit lekit lekit. Takdelah bleh putihkan kulit ke hilangkan parut pon idak, just moist kan kulit. Tapi takdelah moist gegila kalo duk dalam aircond mesti rase mcm kering pas 5 jam gitu. Tapi x berminyak. So sesuai untuk orang kulit berminyak, as we know, gel texture mmg untuk org kulit berminyak. Jangan letak banyak or sapu tebal tebal..not recommend gel lambat nak serap dalam kulit yang ada lekit lekit kat atas kulit macam apa ntah. Konklusi mmg Iera x kan beli dah sbb x berbaloi dengan harga.Function just normal je.

Remarks: 3/5 bintang.

Ok kita bergerak kepada yang makin mahal sket.

Neesya Cosmetic. Pernah dengar or idak…Product Malaysia hokeehh…and it is awesome... Ni website dia sila tekan …just aq yang miskin ni x dapat nak afford banyak2…huhuhuhu
Time jenjalan kat Mines masa nak g tengok muvee, Nampak booth Neesya ni bukak. So as a makeup/skincare freak kompem la aq g tgk..godek2 tanye2 aku pon beli la dia nye moisturizer sbb time tu kulit aku emo sket..gedik nak kering sampai gelupas bagai. Begitulah flashback saya.

Actually Iera dapat mini sample yang ada 3 barang dalam dia. Overnight Radiance Kit kalo x salah. Sample ni dapat kalo isi nama kat boring. Iera ada beli day cream dia…harga dalam RM 60++ rasenya. Banyak isi botol dia, dalam 30ml kalo x silap.

Pengalaman pakai day cream dia with spf 20 is awesome…Kulit bukan takat moist tapi lembut je…Nak makeup pon makin senang. Texture dia ala2 gel-cream macam tu. Senang serap dalam kulit and kesan hydration dia mmg tahan. Iera x bape suka dia nyer botol, actually botol with pump cantik, tapi Iera so gadis desa, like dalam jar senang nak colek sesuka hati even tak bersih. Ok tu personal favorite la kan. Tapinye, disebabkan agak miskin pas abes guna Iera x beli dah…dapat tahan dekat 2 bulan gak sebotol tu, kalo korang jenis pakai moisturizer mega macam Iera la.

Dalam mini sample tu, yang paling Iera suka Illuminating Essence..Feel macam pakai SKII but better. Iera penah guna SKII yg mama, tp mcm takde effect. Pakai Illuminating Essence Neesya, mmg feel kulit bersih and glow, parut n discoloration cepat pudar…huhuhuhu nyesal x beli hari tu.

Remarks: 4.7/5 bintang (Probability akan beli one set next sem adalah tinggi sbb best guna set Neesya ni)

Olay Aquaction yang baru.


Texture mmg gel, x de bau yang pelik. Verdict untuk ni, Iera x bape suka..Maybe sbb Iera x fancy sangat moisturizer species gel agaknye. Iera dapat sample size 3 paket mase beli majalah apa x igt. Tapi Iera x bape suka sbb iera nak abiskan satu pon x de feel. Even dia gel, tapi daya serap lagi better dari Nano white. Makeup cantik jugak, just nak duk dalam aircond lama x bape recommend. Kalau kulit jenis kering flaky maybe kena pakai cream moisturizer lain pas letak dia, sbb effect not flattering to me

Remarks: 3.3/5 bintang

Simple moisturizer-Kind To Skin Hydrating Light Moisturiser. 

Beli kat Guardian dengan harga RM10.00 pas diskaun, biasa dalam RM 18 agaknya..Tapi botol dia besar, 100 ml kalo x salah. Berbaloi baloi. Sebagaimana yang anda tahu, Iera mmg suka Simple skincare sbb soft untuk kulit. Moisturizer ni mcm organic aid tapi version light. Senang serap dalam kulit, melembabkan kulit sedalam mungkin sbb kulit feel bouncy je. Paling bagus, prepare kulit jadi cantik untuk makeup and x cair time tengah panas. Makanya, makeup tahan dan lawa…kekekekeke… Tapi, ni mmg moist je tau, tak de spf, whitening/brightening, hilangkan parut bagai tum mg x de. Untuk basic moisturizer yang lembaban kulit gegila. Sesuai untuk kulit sensitf. Paraben free. Hypoallergenic and ada 3 types vitamin dalam ni.

Remarks: 4/5 bintang  

Panjang bebenor cite pasal pelembab muka ni.. Iera ada satu moisturizer yang kompem ada sentiasa sebagai back up kalo kalo krim lain abes or muka wat perangai. 

Pelembab Muka Safi bersama Aloe Vera…Tak tahu la bape percent Aloe vera dia letak.Tapi Iera mmg suka abes pelembab ni…wangi gile…lembabkan muka mmg bagus, pori feel kecik and feel masa pakai sejuk je. Nak lapis tebal tebal pon boleh…Ni memang Iera recommend kat adik Iera yang baru nak besar biar dia tau basic jaga kulit. Iera guna time kulit Iera problem dulu. Pastu constantly beli sebab kalo buat base make up, mmg uummmmppppphhhh…Kulit macam patung Barbie weeeeeiiiii…Padahal harga sebekas gabak tu baru RM 7 ++ rasenye…

Remarks:3.8/5 bintang

Ok, ni last, sumpah last…penat menaip takut ilang idea. Skunk ni iera guna Olay total effect with spf 15. 

Harga dalam +- RM30. Yang ni mmg iera suka. Menyerap dalam kulit cepat. Texture cream. Bau wangi macam typical Olay. Pasal hilang parut and lifting effect maybe ada sbb feel kulit anjal sket dua tiga hari ni. Plembab ni mmg x berminyak langsung..Sesuai untuk base makeup and buat makeup tahan. Duk dalam aircond pon takpe. Kulit x rase malnourish. Aiii like so much la. Except kalo kulit flaky Iera kena tap tap tap (tepuk tepuk) dari sapu sebab nanti kulit flaky Nampak. Overall so nice and I like it like it like it.

Remarks: 4.6/5

Tamat sudah. Pelembab ni penting and ramai tak ahu important pilih pelembab yang baik akan merubah kulit secara total sbb Iera sendiri dulu main letak je pelembab. Bila rajin experiment baru la nampak beza and effect dia. Moga moga review ni dapat bantu pilih time nak beli and ingat, mahal x mesti bagus.


*all picture credit to Google...just Google it

Bubye ;)

1 comment:

Penternak Kucing said...

Hai iera. Nak tanye, pelembap safi tu klu pki wktu malam, esok pagi nak bilas ade rase lapisan krim kat kulit tak? Sbb certain moisturizer cmtu kan. Dia just stay atas kulit..tak meresap pun