Tuesday, March 20, 2012

update: kulit saya kini

assalamualaikum and monink!!!!

lama tak update pasal kulit....korunk sume tahu aku amat obses nak hilangkan segala jerawat kat muka ni sampai sanggup abeskan duit ptpt kan...last entry pasal kulit aku cite pasal aku gi klinik kan...dah dekat 3 bulan aku guna ubat ubat muka yang doc bagi. tapi semua ubat sapu...cleanser, gel cream, yellow cream, acne cream and clay mask...walau sume benda tu bau hospital, tapi aku guna jugak sebab memang improve kulit aku...meh aku cite dari first week aku guna ubat ubat doc Kon ni....

first week

first time g, aku nyer self esteem low, so masuk jumpa doc ngan mama...doc pown terkejut tengok kulit aku...dia tanya nape biar melarat macam ni baru nak jumpa doc....aku sengih je...aku cakap la, before ni x teruk sangat..tapi lepas pakai satu produk tu, kulit aku teruk gila..jerawat naik non-stop..kulit jadi nipis...dah la jerawat jenis bengkak kat dalam kan...sedeyh giler....doc prenscribe aq 2 cuci muka, specific for night&day. 2 jenis ubat jerawat, yang air and yang krim...yang air tu busuk and pedih skit mase sapu kat tempat jerawat (seluruh muka le maknanya)...

second week

masa ni, jerawat banyak kecut dah...aku opkos la eppy...tapi jerawat still ada naik lagi sket2...jerawat lama pown tak pulih sepenuhnya lagi..aku rasa la ubat2 tu menjadi...ahh..doc cakap taknak bagi ubat makan terus sebab selalunya bleh settle ngan ubat sapu...ubat makan ada effect...jerawat masa ni dah tak besar2 dah...aku feel lega la....

third week

jumpa doc lagi...kulit memang improve dari first time...dia amik gambar perubahan kulit aku..ahh, lupa nak cakap, doc ni memang amik pic kulit aku dari firstime aku jumpa dia...dia cakap ada improvement yang baik...tapi jangan la picit or main main tangan kat muka...pantang sangat tangan kalo kat muka...dia tambah 1 ubat agi masa ni...gel cream..gel cream ni utuk ilangkan parut ngan elakkan jerawat naik dah..tapi pakai 3kali je seminggu...yang lain pakai macam bese....aku teruskan rutin...kulit makin ok la katakan...masa week ni, jerawat keep reduce la...tapi still ada...bukan clear terus, masalah jerawat kat dalam still prob utama...sebab sakit la...

fourth week

ok, parut parut memang kurang la....tapi masa ni, aku memang menyampah ngan jerawat kat dalam yang duk bengkak bengkak kat pipi kan....jujur cakap aku picit gak jerawat tu bila dah sampai masanye...tapi aku tak penah ada jerawat macam ni...kalo dah bleh picit memang senang je pecah tapi bukan nanah yang kuar tapi darah...aku pown terkejut masa first time sebab darah yang kuar tu macam non-stop...kena la buang betul betul...sebab jerawat ni (aku panggil jerawat darah sebab darah je dalam dia) hidup berkumpulan...kalo kita pecahkan satu yang lain akan turut serta....yang bagusnya, lepas picit, terus ilang bengkak kat muka and jerawat tak naik dah kat spot yang sama...clear la....tapi kompem la mama bebelkan mestilah...sebab mane bleh picit picit ni...tapi aku ni kan over degil...

fifth week

hujung minggu ni kena jumpa doc, pastu aku dah kena balik upm....bagus nya...kulit aku dah 80% sembuh...masa ni dah tak de jerawat naik...jerawat pasir memang hilang full dari muka aku...yang banyak parut parut hitam la...tapi tu pown bukan jenis hitam gila..jenis nak pudar dah semuanya..jumpa doc, doc puas hati and bagi stock ubat besar2 sket sebab nak g u kan....dapat tambahan yellow cream and clay mask....acne cream pown n gel cream pown dapat lagi....just ubat jerawat yang air je memang dah tak dapat...doc cakap ubat tu untuk first 3 week je...lepas abis x yah guna dah...aku rasa maybe ubat tu kuat kowt...sebab masa guna ubat tu, jerawat kecut n sembuh mesti kulit gelupas sket2...masa ni memang aku terkejut la kan tengok picca yang dia amik dari first time...memang teruk kulit aku dulu...tapi aku tak semapat minta pic ngan doc plak...

akhir bulan dua...

masa ni kat upm...kulit memang cler...parut still ada sket2...jerawat kalo naik pown satu je...pastu kecut...make-up kompem aku teruskan walau doc cakap tak yah make-up....aku tambah produk dalam skin care aku...sebab aku sayang nak guna cuci muka doc untuk basuh make up aku beli cuci muka lain, aku guna cuci muka simple sebab aku tau cuci muka ni elok untuk kulit aku and tak harsh dengan kulit...ni la satu atunya cuci muka yang aku guna and berpuas hati gile gile...aku guna moisturizer and sunblock gak...moisturizer aku guna organic aid...memang ok ngan muka aku..tak buat naik jerawt..kulit tak berminyak...paling penting, bantu parut ilang and ada vit-e yang banyak yer...tekstur dia tak bape best sebab macam pekat, tapi ni firstime aku guna pelembab tak tukar..a.ku guna masa kulit aku teruk agi...ni dah third bottle kowt..sunblock aku start guna sem ni..aku beli nano white nyer sebab lepas compare review orang caakap yang nano ni ok...yes ok la...kulit tak berminyak..tak naik jerawat (which is really important)...memang nampak la kulit terbakar...sebab aku da amali ladan once a week kat puchong pukul 2-5 petang...matahari dikepala la masa tu...kulit aku senang burn sesangat...tapi guna ni kulit tak la burn even memang duk tengah panas...lepas 4 kali g ladang kulit nampak burn sket je...tapi still ok dari burn nak mati...

now...

kulit bleh kata tahap ter-marvelous dalam hidup....sampai kalo gi kelas kalo malas, tak pakai foundation pown...pakai bedak sket je dah ok...parut pown dah tak de...jerawat memang tak naik...naik pown yang kecik je kat dagu or dahi, letak ubat 2 3 hari zaappp...hilang....samapi classmate tegur kowt...muka u licin sangat skunk ni...u pakai apa???? eppy weyh bila ada orang tegur macam tu...nampak la usaha selama ni berbaloi...suka hati tol...ahh lupa nak cakap...aku guna scrub gak...himalaya apricot scrub...scrub n i soft kat kulit...first aku try yang kawan je...tapi feel best plak...tiap kali guna kulit rasa lembut, bersih n tak kering...rasa kulit lagi sihat...aku guna 1 x seminggu...tak nak guna lebih2 takut kulit terkejut...maintain slow2...bila dah abes semua ubat doc ni...aku nak amik second batch..masa guna second batch baru aku nak try tukar slow slow ubat doc ni ngan ubat bese2 kat watson tu....tak guna dah produk kecantikan memahal tapi hancur muka....cuci muka kompem aku tak tukar...moisturizer, sunblock ngan scrub pown dah jumpa yang elok...krim krim je tak tukar sebab nak biar muka stabil dulu...

latest pic ni la...masa ni kuar tapi makeup lelaju sebab nak cepat...tak de foundation...just bedak je...sowi sebab nampak berkilat sket.....

tak pakai foundation pown sebab tak sempat

parut pown dah tak nampak even pakai bedak je

7 comments:

Anonymous said...

Salam nak tanya,awk pegi jumpe doktor pkar kulit ke??

Anonymous said...

Awak pegi klinik mane eh? And how much doc tu charge?

Siti Khashyfah said...

Hai nak tanye la. Awak jumpe doctor mane yeh?

Anonymous said...

Share pasal kecantikan, tapi bila orang tanya, tak berjawab. -_-"

Kesian orang yang menunggu yang mengalami masalah yang sama macam kamu.

Anonymous said...

Betul la..maybe dah tak jengah blog ni kot

mizzleenaothman said...

Insya Allah ada penyelesaian tu nanti macam akak dulu pun muka macam ni jugak .Yang penting setiap produk tu mesti selamat,berkesan dan semulajdi .Jemput datang blog yer.Semoga terjalin ukhwah .Tq

mizzleenaothman said...

Insya Allah ada penyelesaian tu nanti macam akak dulu pun muka macam ni jugak .Yang penting setiap produk tu mesti selamat,berkesan dan semulajdi .Jemput datang blog yer.Semoga terjalin ukhwah .Tq